Aktuellt

Rädda Barnens Orostelefon

Orosteloefonen spridbild Facebook

Är du orolig att någon du känner dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi?

Du kan ringa 020-100 200 anonymt och kostnadsfritt för att få stöd och råd.

Telefonen är öppen vardagar klockan 09.00 – 12:00 och 13:00 – 16.00 och bemannas av samtalsstödjare som behärskar flera språk. Samtalen är anonyma och syns inte på telefonräkningen.

Fakta om Orostelefonen

Rädda Barnen har sedan 1:a februari tagit över uppdraget från Nationella samordnaren och Röda Korset som tidigare hade hand om telefonlinjen. Den hette då Nationella stödtelefonen mot våldsbejakande extremism. Orostelefonen vänder sig till barn, unga och vuxna som känner en oro kring att någon i deras närhet håller på att radikaliseras. Den som ringer till Orostelefonen ska få tips och råd om vad man kan göra om en närstående dras till en våldsbejakande extremistisk rörelse.

Upptäck radikalisering

Bakom varje människa som riskerar att involveras i våldsbejakande extremism finns en familj, syskon, släkt och vänner. Där finns även yrkesverksam personal såsom lärare, fritidsledare och socialsekreterare. Det är många gånger bland dessa människor, som lever närmast den radikaliserade och våldbejakande personen, som möjligheten finns att på ett tidigt stadium upptäcka och kunna motverka vidare radikalisering. Det är också här den största oron finns.

Läs mer: www.rb.se/orostelefonen

Tipsa om Orostelefonen

Ju fler som vet att telefonen finns, desto fler kan vi hjälpa.

Ladda ner, skriv ut och sprid våra informationsaffischer (A4).

 

Friends

Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars
uppdrag är att stoppa mobbning. Friends arbetar långsiktigt genom utbildning, rådgivning och opinionsbildning för att öka kunskap och engagemang hos vuxna och barn

 

Läs mer, länk till Friends webbsida